lördag 29 juni 2013

Svar till Jessica och Tina via Barometern


Svar till: Jessica Rydell (MP), landstingsråd
Tina Ehn (MP), riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson

 

Ibland tvingas man fråga sig om Jessica och Tina ens läst sitt eget partiprogram.

Ett parti som vill avskaffa bilen på landsbygden, införa extra höga bensin- och dieselavgifter och som vill avskaffa all flygtrafik söder om Sundsvall, om man överhuvudtaget har förstått något av de problem som landsbygden har.

Med andra ord: Straffavgifter på allt som rör sig – då dör Sverige!

Dessutom går ni i tron eller villfarelsen, att kollektivtrafiken fungerar överallt, ni borde veta bättre.

Med er politik stannar Sverige, dock inte Sergels Torg i Stockholm, men hela landsbygden i övrigt.

Hela vårt land är en landsbygd och intet annat, ifrånsett 3 storstäder: Stockholm. Göteborg och Malmö.

Har ni inte läst vad er egen Karin Svensson Smith förespråkar?

Med hennes och (MP)-förslag drabbas 500 000 människor (Riksdagens utredningstjänst) – utflyttningen från lands- och glesbygd till storstäder blir ju än mycket värre än vad den tyvärr är idag –

Er landsbygdspolitik leder till katastrof och inget annat.

Men för er egen Karin Svensson Smith, med bostad i Malmö och arbetsplats i riksdagshuset i Stockholm spelar väl inte pendlingen någon större roll – åtminstone inte kostnadsmässigt – den får vi andra betala för – men så är ju inte fallet för den vanlige medborgaren, som pendlar dagligen till sitt jobb! Han/Hon får ju betala merkostnaden alldeles själv!

Sjuklöneavdraget för småföretagare! Men har ni redan glömt, att det var ni tillsammans med (S) som drev igenom detta påhitt? Bra om ni ändrat er!

Välkomna på barrikaderna!

Kök och tillagning av mat finns tillgängligt i alla våra 12 kommuner i länet, men flera används inte idag. Istället har upphandling skett, och mat distribueras i stor skala från bl.a. Sala – detta är ni säkert medvetna om – ni var ju med och beslutade om detta tillsammans med (S), men det har väl fallit i glömska.

Vi har alldeles själva, väldigt ensamt, drivit frågan att använda våra befintliga ”kök”!

Bra om ni ändrat er! Välkomna på barrikaderna!

Nej mina vänner, landsbygdspolitik är nog inte MP´s starkaste sida och inte i ett enda andetag trovärdigt heller – men att försöka intala folk detta? – de både förstår och begriper bättre!

 

Börje Helgesson, länsordförande i Kalmar län (FP)

onsdag 26 juni 2013

Synpunkter på Lena Segerbergs utsago ”NU får det vara nog – Rehab blir kvar” . . .


Synpunkter på Lena Segerbergs utsago ”NU får det vara nog – Rehab blir kvar” och samtidigt en inbjudan till samtal om nedanstående frågor.

Det är med stor glädje vi noterar att Landstingsrådet bekräftar att Samrehab i Virserum ska finnas kvar. Våra ansträngningar har äntligen gett resultat, men det återstår trots allt en hel del klarlägganden!

För vår del inom Folkpartiet i Hultsfred är det högst anmärkningsvärt att Landstingsrådet pratar om att Rehab blir kvar när fakta säger något helt annat. Servicegraden har kraftigt försämrats och tillgängligheten starkt begränsats, då är det inte trovärdigt att prata om att verksamheten finns kvar. Vi kan idag konstatera att verkligheten ser ut enligt följande:

·        Öppettider: måndagar och torsdagar kl. 08.00 – 16.00. Inom kort inte ens denna tid, då personalen skall utgå från Hultsfred – alltså ännu färre timmar i s.k. operativ tid.

·        En centraliserad telefonbokning, som tyvärr inte fungerar, med en telefontid vardagar 08.00-09.00 gör det näst intill omöjligt att komma fram.

·        Omständligt att få tid, läkarremisser räknas inte, utan bara bedömning av egen sjukgymnast huruvida individuell träning i befintlig träningslokal behövs eller ej och än mycket svårare med tillgängligheten till vattengymnastik!

·        Vattengymnastiken, som varit en omfattande verksamhet med upp till ett 40-tal patienter i veckan, är nu nere på 2-3 patienter i veckan.

·        Årskort till träningslokalen med handledning – ett minne blott! Istället hänvisas man till privata gym, antingen i Hultsfred eller Virserum, detta helt utan handledning.

Denna turbulens av omorganisation kring Samrehab i Virserum som härrörs till en dålig ledning, har inneburit stora påfrestningar för både personal och patienter. Vad kostar detta oss skattebetalare?

Ur personalsynpunkt kan vi konstatera följande:

·        Ändrade anställningsvillkor – där personalen uppenbart inte har delgivits sina ändrade anställningsförhållanden – detta är normalt en arbetsgivareangelägenhet!

·        Arbetsmiljöfrågorna för anställd personal har totalt försummats – även lett till psykosociala och arbetsrelaterade sjukdomar med sjukskrivningar som följd!

·        Givna arbetsrättsliga principer har helt åsidosatts när skyddsombudet har utelämnats i samband med nya lokaliteter i Hultsfred.

Vi kan göra listan längre, då vi följt händelseförloppet såväl utifrån som inifrån – och som vi dessutom meddelade landstingsrådet att Folkpartiet Liberalerna i Hultsfred också skulle göra. Servicen på landsbygden är en viktig fråga för oss landsbygdsliberaler!

För att, som Du själv uttrycker det, få slut på allt ”tjafs”, så inbjuder vi Dig till ytterligare klarläggande och dialog.

Tidpunkt bestämmer du själv, men plats bestämmer vi, och då blir det naturligtvis i nuvarande lokaler i Virserum.

Välkommen!

Folkpartiet Liberalerna

Börje Helgesson, Länsordförande Kalmar län

Mikael Petersson, Ordförande Hultsfreds kommun

tisdag 18 juni 2013

Landsbygdsproblematik - Folkpartiet ställer frågor.


”Stark landsbygd och starka städer – går det att förena?”, frågeställning som ett led i arbetet med att utveckla en ny landsbygdspolitik.

Ämnet intresserar mig i högsta grad, då jag själv enl. byråkratspråket inte ens bor på landsbygden utan istället på den direkta svenska glesbygden. Flertal människor har inte en susande aning om vad ens skillnaden är mellan landsbygd och glesbygd. Att Sverige som nation mer eller mindre är ett i sig självt, till definitionen landsbygd, är det nog inte många som känner till.

Ja visst finns det mindre, medelstora och större tätorter men faktiskt bara tre vekliga s.k. storstäder: Stockholm, Göteborg och Malmö. Övriga tätorter, belägna på landsbygden, går naturligtvis helt klart att förena med intressena utanför dessa och som mer eller mindre är belägna i glesbygd. 

Organisationen ”Hela Sverige skall leva” har under många år, och som opolitisk organisation, drivit lands- och glesbygdsfrågor, men tyvärr mer ur en ”Bevarandesynpunkt” än ur en ”Utvecklingssynpunkt”. Att behålla en lanthandel eller en byskola med ett fåtal elever, har varit mer regel än undantag och detta då med bidragspengar från samhällets institutioner – detta är av naturliga skäl inte i längden hållbart.

Fokus har under en alltför lång tid tillbaks legat på att bevara det som bevaras kan och man har undvikit nytänk och utvecklingsfrågorna i allför stor utsträckning och än dessvärre inom de politiska organisationerna, mitt eget parti inget undantag, har man i flertal frågor intagit en politisk attityd mer liknande ett ”bakåtsträvande” än ett ”framåtsträvande”.  Man har mer lyft fram frågor och aspekter som mer ”omöjligt” än att lyfta fram ”möjligheterna” – uppgivenheten kan man inte ta fel på. Alltför ofta under mina verksamma år har jag mött attityder som exempelvis följande: ”Det är omöjligt att få igenom detta” – ”Det går de aldrig med på” etc. – ja, ni känner säkert igen det hela. I och med Berlinmurens fall, hösten 1989, har jag bara stärkts i min uppfattning: Inget är omöjligt, ALLT är möjligt. 

Pendling med bil, mellan bostad och arbete, mellan orterna inom vår kommun har blivit allt större och viktigare under senare åren, sedan får vän av ordning och miljöperspektiv ha vilken uppfattning den vill, så ser verkligenheten ut. Kommunikationerna inom vår kommun och mellan de olika tätorterna blir alltså än mycket viktigare om nu hela vår kommun skall leva? – att tro något annat är detsamma som självmord. Att prisa förläggning av serviceutbud i en av tätorterna och på bekostnad av samma service i andra belägna tätorter i vår gemensamma kommun är också ett självmordsdrag. Min trippmätare i bilen visar exakt samma avstånd mellan punkten A till B som från B till A – men det har många inte insett. Att centralisera näringar och servicegrenar till en och samma tätort betyder också oftast överetablering av verksamheter av samma slag – leder inte till något positivt utan istället skapas negativa konsekvenser – inte bara för den tätorten dit flytten har gått utan än i större utsträckning för den orten från vilken flytten har skett – någon vinnvinn-historia är det inte tal om. Kanske något för mina herrar och damer att tänka på!

Varför är landsbygdspolitik oftast svårare att hantera än övrig politik? Beror det på ekonomisk maktförskjutning från land till stad? Beror det kanske helt enkelt bara på ett ointresse? Eller beror det på, att idag finns det för många ”kaptener” och ”styrmän” eller rent ut sagt för många ”småpåvar” på båten, och där rorsmän inte finns kvar – ja om så är fallet, då förstår jag att båten inte går åt samma håll, definitivt inte åt rätt håll, kanske rentav bara snurrar runt för att sedan kantra.

Finns det då något hopp? Förhoppningsvis, naturligtvis gör det, i annat fall hade jag inte ens tänkt tanken till min artikel.  På 1970-talet fanns det en s.k. ”Gröna vågen”-rörelse - unga, oftast välutbildade människor, män som kvinnor, lämnade det ”gettoliknande” storstadsliv för att söka lyckan på landet. Många av dessa fann just Småland och vår egen kommun eller någon av våra grannkommuner som tillflyktsort. Flera finns fortfarande kvar och verksamma i våra orter, dock som Du och jag idag – (något) äldre. Nyföretagande och speciellt det som rubriceras som småskalighet måste till varje pris uppmuntras – regelverk i miljö- och hälsovård, för att nämna något, måste ses över – det kan inte vara möjligt, att några av våra aktiva samhällsföreningar, flera med tillgång till egna lokaler, och som önskar bedriva sommarcafé eller dylikt skall behöva betala 1000-tals kronor och/eller ens begära tillstånd för en sådan ringa aktivitet. Regler skall finnas men det får inte bli i absurdum. 

Som liberal betraktar jag den enskilda människan som den högsta auktoriteten, att själv kunna bedöma såväl kvalité som värdet av eget liv. Ingen annan än just Du själv kan varken formulera eller avgöra vad som är bra för just Ditt eget liv – Du är Ditt eget sanningsvittne och intet annat.

Ord och utryck som avveckling, försäljning, nedläggning, indragning, sparkrav, flyttning, centralisering är att betrakta som negativa – finns det i vår kommun inget positivt längre?              

Som länsordförande för Folkpartiet Liberalerna i Kalmar län kan jag bara vara stolt och glad över, att så många nya och yngre krafter har engagerat sig i frågorna och genom vårt parti, varför återigen förhoppningen om framtidsvisioner för vår kommun har tänts.

Allt idag tyder på – INGET ÄR OMÖJLIGT, ALLT ÄR MÖJLIGT!

 
Börje Helgesson. Länsordförande, Kalmar län (FP

söndag 2 juni 2013

NU ska sanningen fram och så här ser verkligheten ut. . .

Turerna och löftena kring sjukgymnastikens vara eller inte vara har varit många vad gäller Virserum och Samreab´s verksamhet.

Jo då herrar Anders Andersson och Åke Nilsson (KD), visst har ni ställt frågan i landstingsfullmäktige om Samreab,  Virserum och till Lena Segerberg, landstingsråd (S) – men frågeställningen har berört ”lokaliteter” och ev. renovering, men DEFINITIVT INTE EN ENDA GÅNG  den operativa verksamheten, det har vi inom FP liberalerna i Hultsfreds kommun varit helt ensamma om. Svaren har ni fått av Lena Segerberg och därmed intet nytt – finns med i de handlingar vi begärt och också fått ut från landstinget.

Vi har istället drivit frågan totalt, via både massmedia, namninsamlingar, överlämnat protestlistor m.m. ”Trubbigheten” i att ställa ”enkel fråga eller interpellation” i landstingsfullmäktige har vi ju redan sett, det leder inte till någonting – det kan vi ju återigen notera. Men istället för att ”haka” på vårt initiativ, så kunde vi istället notera en massmedial notis med den ”ögonbedövande” rubriken:

”Folkpartiet i Hultsfreds kommun skjuter över målet”!
 den känns säkert igen.

Vi hälsar nu (KD) välkommen upp på barrikaderna, än mycket bättre om den samlade ”alliansen” varit med på tåget, men tyvärr har vi mötts av kommentarerna ”att det inte är en kommunalpolitisk fråga” – för oss inom FP lib helt ointressant, vem som är huvudman, så länge det gäller en servicefråga för våra kommuninnevånare – sjukgymnastiken är och förblir alltså en fråga såväl ur landsbygds- som serviceperspektiv.   

Samma fenomen rådde när vi stred för bevarande av servicekontor med  Försäkringskassa och  Arbetsförmedling i vår kommun – TYSTNADEN VAR TOTAL FRÅN ALLA ANDRA POLITISKA KRAFTER – så återigen kan vi bara erinra om ordspråket:  ”ENSAM ÄR INTE STARK”.

HUR det ser ut idag vad beträffar sjukgymnastiken i Virserum:

·         Stark begränsad tillgänglighet, måndagar och torsdagar kl. 08.00 – 16.00. Inom kort, inte ens denna tid, då personal skall sammanstråla och utgå från Hultsfred – alltså än mindre timmar i s.k. operativ tid,

·         En centraliserad telefonbokning, som inte fungerar, telefontiden, vardagar 08-00-09.00 verkar helt ockuperad,

·         Omständligt att få tid, läkarremisser räknas inte, utan bara bedömning av egen sjukgymnast huruvida individuell träning i befintlig träningslokal behövs eller ej och än mycket svårare med tillgängligheten till vattengymnastik, båda dessa möjligheter kommer med all säkerhet också att försvinna?

Konkreta frågor till de som har ett annat svar, än det vi redan har:

·         När togs beslutet i landstingsfullmäktige, att Virserum skulle anses som ”filialverksamhet”?

·         Är det en tjänstemannaprodukt/beslut, fattat av verksamhetschefen Stefan Bragsjö och/eller områdeschefen Carolina Bogie?

·         När och från vem har personalen vid verksamheten i Virserum fått informationen och vetskapen om, att de nu är anställda i en ”filialverksamhet” – från oss inom FP lib, eller som det borde varit: från arbetsgivaren – här landsstinget?

·         Varför försvåras allmänt tillgängligheten till vår egen i Virserum belägna s.k. ”filial”?

Vi kan bara gratulera Hälsans Hus i Åseda, Kronobergs län, där tillgängligheten är hundraprocentig – patienter från hela vår södra kommundel har ändrat ”kosan”, men även patienter från Stenberga, Kvillsfors, Järnforsen och Målilla.

En välbehövlig ”ekonomisk intäkt” för vårt eget län har förbytts till ”ekonomisk kostnad” – ingen heller, annan än vi, har påmint om detta fenomen

–  NEJ kära vänner. FP lib i Hultsfreds kommun
”SKJUTER DEFINITIVT INTE ÖVER MÅLET”.

Börje Helgesson, länsordförande Kalmar län (FP)
Mikael Petersson, ordförande i Hultsfred (FP)